perjantai 10. syyskuuta 2010

Oikeaa itsepuolustusta?

En oikein tiedä pitäisikö edes ottaa näitä asioita puheeksi, mutta kaipa näitä tällaisia rants:ejä voisi välillä pitää.

Tai mitä ihmeen rants? Mielipiteet on tarkoitettu joskus myös jaettaviksi. Ja nyt on tunne että on tarvetta.

Olen aina pitänyt kamppailulajeista. On toki ollut aikoja, etten ole nauttinut niistä täysillä, aikoja jolloin olen vain käynyt salilla. Mutta aina ne ovat olleet mielessä. Olen nauttinut kaikista kamppailulajeista mitä olen harjoitellut. Haluaisin edelleen uskoa niihin samalla vilpittömyydellä, mitä lapsella on moniin asioihin. Mutta kun on kerran saanut esimakua "todellisuudesta" on vaikea alkaa enää uskomaan "taikatemppuihin".

Hyvä ystävä pyysi minulta apua eilen erään arkaluontoisen asian kanssa, johon liittyi väkivallan uhka. Uhka kohdistui hänen ystäväänsä ja kaverini pyysi, jos voisimme käydä opettamassa hänelle muutamia asioita, joilla hänen ystävänsä pystyisi tilanteen niin vaatiessa puolustamaan itseään.

Menemättä asiaan sen enempää, kysymys sai minut pohtimaan: jos sinulla on kiire oppia itsepuolustusta, mihin kannattaisi panostaa? Olisiko järkevää alkaa opettamaan liikkumista, lyöntejä, potkuja, heittoja, torjuntoja, mattokamppailua? Voin kertoa, ettei noita kaikkia asioita pysty oppimaan muutaman tunnin aikana. Ei ainakaan siinä määrin, että pystyisit käyttämään niitä tosipaikan tullen. Pelkästään mattopositioiden läpikäyminen kestäisi viikonlopun verran eikä silloinkaan olisi mitään takeita, että puolustautuja osaisi käyttää taitojaan saati sitten että hän edes joutuisi tilanteeseen, jossa joutuu käyttämään mattokamppailua. Mutta pakkohan parissa tunnissa on jotain saada aikaiseksi? Mutta mitä on järkevää ottaa tuohon aikaan, kun jo todettiin, että yhden osa-alueen oppimiseen menee parhaimmillaan viikonloppu?

On olemassa itsepuolustusohjelmia, joissa pystytään lyhyellä aikavälillä opettamaan ihminen puolustamaan itseään. Ja näitä ohjelmia ei tule sellaisenaan sekoittaa kamppailulajien harjoittamiseen. Näillä ohjelmilla on oma paikkansa. Kamppailulajeista haetaan monenlaisia asioita: kavereita, urheilua, hyvää fiilistä ja ns. "martial arts excellence".

Nämä eivät ole pakollisia asioita oikean itsepuolustuksen opettelussa.

Jos ja kun käymme kaverini kanssa opettamassa tätä kyseistä henkilöä kirjoitan tänne blogiin kuinka se onnistui.

Ei kommentteja: