Flunssa taitaa taas puskea päälle, kurkku on tulossa kipeäksi. Taitaa olla taas lyhyen lay-offin aika... taas.
Kuitenkin kävin tänään kaverin kanssa treenaamassa vähän nyrkkeilyä. Eli päivän treenit:
Treenit:
Alkulämmittely:
Hyppyleuanveto 10-9-8-7-6
Hyppydippi 10-9-8-7-6
Hyvin kevyttä nyrkkeilyä 12 x 2 minuuttia. katsottiin muutama harjoite, mutta pääasiassa vapaata sparrailua. Vähän tuli hikikin.
Tämänkertaisen blogin aiheena ei tosin ole niinkään treenin sisältö, vaan nyrkkeily itsessään jakelujärjestelmänä. Jakelujärjestelmällä tarkoitan lajeja, jotka ovat erikoistuneet yhteen tiettyyn osa-alueeseen. Esimerkkeinä voisi ottaa painin maahanvientien osalta tai brasilialaisen jujutsun mattokamppailun osalta.
Monet nykyisistä kamppailujeista pyrkivät olemaan "täydellisiä lajeja" ottamalla, lainaamalla tai yhdistelemällä näitä yksinkertaisempia jakelujärjestelmiä. Tarkoituksena on mentaliteetti "Jack-of-all-trades, master of none", eli ei pyritäkään olemaan mestareita millään tietyllä saralla vaan pyritään olemaan monipuolisempia joka osa-alueella.
Tietyllä tavalla hyvä asia että ollaan monipuolisia. Usein kuitenkin unohdetaan se tosiasia, ettei kaikilla ole aikaa opetella montaa vuotta toimivaa kamppailusysteemiä. No, tästä aiheesta joku toinen kerta.
Jakelujärjestelmiin palatakseni, nyrkkeily on yksi kaikkein tärkeimmistä. Kun ihminen joutuu konfliktiin toisen ihmisen kanssa niin etäisyys, jolle ajaudutaan, on yleensä juuri tuo kädenmitta (tai lyhyt käsenmitta). Kädet ovat lähempänä päätä ja pääkohteita. Nyrkkeillessä et vaaranna tasapainoasi etkä raajaan tarttumista. Raajaan tarttumisella tarkoitan jalan tai pään sitomista lyönnin tai potkun jälkeen. Jos jalkasi on vastustajan kainaloon koppaama, niin kyllä pystyt edelleen potkaisemaan toisella jalalla. Mutta kyllähän jokainen ymmärtää ettei kumpikaan jalka ole enää ilmassa tuolloin, eli ei tasapainoa. Jos taas toinen käsi on sidottuna, niin toinen käsi on edelleen vapaana lyömistä varten ja tasapaino on mitä parhain molemmat jalat maassa. Pääsääntöisesti kädet ovat myös nopeammat kuin jalat. Peruslyöntien opettelu ei kestä vuosia, vaan ne pystyy oppimaan tunneissa.
Hyvän jakelujärjestelmän tunnusmerkki on myös opeteltavien työkalujen määrä. Monessa lajissa odotetaan että opettelet satoja tekniikoita ennen kuin niitä annetaan edes kokeilla sparrissa. Nyrkkeilyssä työkalut jäävät muutaman kymmenen puolelle. Ja näitä työkaluja vaan hiotaan sitten loputtomiin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti