keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Setting Goals.

Hyvä ystäväni sanoi kerran, kun keskustelimme ihmisistä, jotka pelkäsivät tulevansa liian lihaksikkaiksi salilla käynnistä, että "Eiväthän nämä ihmiset voi samalla logiikalla käydä töissäkään, kun pelkäävät tulevansa liian rikkaiksi."

Ihmisillä on omituisia käsityksiä asioista, joista eivät ymmärrä mitään. Aivan kuin salilla käynti (termi, jota olen ppinut vihaamaan) kasvattaisi lihakset. Kukaan ei pysty korjaamaan näitä ihmisiä, heille on turha kertoa siitä, miten ravinto on pääasiallisesti "syy" siihen, miltä he näyttävät. Sitten joku vetää keskusteluun yksilön, joka on poikkeus kaikkiin sääntöihin. Otetaan esimerkiksi Mariusz Pudzianowski. Hän kertoo syövänsä paljon suklaata ja kuitenkin viihtyy pienissä rasvaprosenteissa fysiikaltaan. Mutta pari karua faktaa sinulle, joka voit kuvitella syöväsi kuin Mario:

Mario on treenannut enemmän kuin sinä. Treenaa edelleen enemmän kuin sinä. Kuluttaa yhdessä treenissä enemmän kuin sinä viikossa. Mario syö suklaan lisäksi myös terveellistä ruokaa, hapankaalia yms. Mariolla on parempi aineenvaihdunta. Mario tekee treeniä työkseen.

Sitten on taas yksi asia, jota en ymmärrä. Menestyjien alentaminen. Tarkoitan tällä esimerkiksi sitä, kun ihmiset arvostelevat ylivoimaista huippu-urheilijaa. Heti kaikki samassa huoneessa olevat ovat asiantuntijoita: jokainen tietää heti arvioida urheilija käyttävän dopingia. Eikä tämä kritiikki kohdistu pelkästään urheilijoihin. Olen varmaan tälläkin blogilla joskus hehkuttanut 300-elokuvan näyttelijöiden treenausta. enemmän aiheesta heidän sivuillaan. Mutta esimerkkejä on muitakin.

Luin tuossa jokunen viikko sitten artikkelin, jossa hämmästeltiin Madonnan 50v -kuntoa. Ja siinähän oli sitten joku ammattilais- "personal trainer" heti kertomassa kuinka vaarallista 5-kymppisen olisi treenata samalla tavalla... tekisi taas mieli kiroilla.

Menkää keskenänne sinne fitness-salille tekemään pecdeckillä eristettyä rintalihasliikettä, ettei vaan tulisi vammoja!

Tällaiset personal trainerit varmaan laittaisivat kotiäidit tekemään tehotonta aerobista, vähän "painojen nostelua" ja vähän katselemaan ruokavalion perään (ai niin, mutta sehän onkin ravintoterapeutin alaa, saadaan lisää rahaa fitness-teollisuudelle).

Ymmärrän, että jokaiselle yksilölle tulee tehdä oma ohjelmansa. Ettei tule loukkaantumisia, tai ettei suoraan tuhota kiinnostusta liikkumiseen. Mutta ei pidä heti vetää mattoa TAVOITTEILTA. Tavoitteita pitää olla. Ja jokainen, joka on edes lähellä Madonnan kuntoa 5-kymppisenä, on tehnyt jotain oikein. Ja väitän, että 5-kymppisenä on mahdollista päästä huippukuntoon. Vaatii paljon työtä ja järkevää sellaista. Sano mieluummin, että se on mahdollista, kuin että kaikki on heti mahdotonta. Ei Madonnan tasoiseen kuntoon ole mahdotonta päästä. Hänhän on siitä itse elävä esimerkki.

Ihminen on tarkoitettu liikkumaan. Ei makaamaan penkkipunnerruslaitteessa. Eikä kävelemään hamsterille sopivaan kuntolaitteeseen.

1 kommentti:

massblast kirjoitti...

Damn straight! You said it all man... Mutta mainstream tyypit ei tule koskaan ymmärtämään huippu-urheilua. Eikä tarvitsekkaan. Se on vain harvoille ja valituille.