tiistai 15. tammikuuta 2008

Goddamn Flu..!

Prkleen flunssa...

En sitten mennyt eilen enää mihinkään treenaamaan. Ei ole varsinaisesti mikään kunnon flunssa, vähän on veto pois ja pärskityttää koko ajan. Nuhaa ei ole vuodenaikaan nähden mitenkään erityisen paljon. Periaatteessa on kyllä hyvä, ettei mitään kunnon flunssaa ole tullutkaan. Tylsää se on olla kotonakin kuumeessa tekemättä yhtään mitään. Intoa olisi treenaamiseen ihan hyvin.

Nyt kun ei ole päässyt salille tekemään mitään kuntojumppaa, niin on tullut selailtua noita vanhoja Flex:in lehtiä. Aika paljon löytyy noita pumppaus-tyylisiä treenejä. Nykyisin kun aikoo lähteä kilpailemaan, niin ei voi vaan kauheasti mitään lihasta hankkia. Mielellään sitä painoa ottaisi pois entisestään. Vaikkakin BJJ:ssä tuolla voima/oma paino -suhteella ei olekaan niin paljon väliä, vaan tärkeintähän on saada tekniikka kohdalleen.

Voimamies vs. CrossFit -tyylinen treeni

Tuntuu että näillä kahdella tyylillä on paljon yhteistä. Ensinnäkin molemmissa pyritään kehittämään voima- ja kestävyysominaisuuksia samanaikaisesti. Suurin ero lieneekin juuri siinä, että Crossfit:in tyyliset treenit on tarkoitettu jonkun leipälajin tueksi, kun taas voimamiestreeni on oma kokonaisuutensa, oma lajinsa. (Tässä vaiheessa muuten joku alkaa aina puhumaan dopingaineiden käytöstä voimamieslajeissa. Itse en siihen asiaan ota tässä kantaa muuta kuin sen, että tuomitsen kaikenlaisen dopingin urheilussa. Lähinnä tarkoitus onkin nyt verrata lajeja sinänsä keskenään.)

Molemmat treenimuodot pitävät sisällään hapenottokykyä vaativia suorituksia voimakestävyyden kanssa. Ainakin gymjones.com -sivustoilla on useissa ohjelmissa esimerkiksi farmarikävely, joka on ihan voimamiestreenien peruslaji. Samoin on erilaisten kelkkojen vetämisiä ja renkaiden pyörityksiä. Erona onkin, jos olen oikein ymmärtänyt, että voimamieslajeissa pyritään maksimisuoritukseen yhdessä lajissa (enemmän voimaa), kun taas crossfit:ssa maksimisuoritukseen kokonaisuudessaan (enemmän kestävyyttä). Voimamieslajeissa painot pyritään pitämään maksimaalisina, kun taas crossfit:ssa pyritään pitämään itse suoritus maksimissaan?

Molemmat lajit pitävät sisällään voima- ja painonnostotekniikoita (kyykky, tempaus jne.) niiden kokonaisvaltaisen vaikutuksen vuoksi. Kummassakaan ei käytetä kehonrakennustreeniä, sillä lihaksen kasvaminen on vain mahdollinen sivuvaikutus näissä treeneissä. Voimamieslajeissa voisi ajatella Paino- voimannoston parantavan lajisuoritusta, mutta jossa se kuitenkin tehdään ikäänkuin lajia tukevana harjoitteluna ja crossfit on kokonaisuudessaan lajia tukevaa harjoittelua. Voimamieslajeissa näitä harjoitteita vaan tehdään useammin, jotta hermosto pysyy voimanhankinnan kanssa perässä.

Crossfit:in tyyliset treenit ovat ottaneet paljon vaikutteita voimamieslajeilta, kun on huomattu niiden tehokkuus. Esimerkiksi staattisten pitojen (krusifiksi/riipunta leuanvetotangosta) on huomattu kasvattavan lihaskestävyyttä ja voimaa. Myös niin sanotut "core"-lihakset (core-termi muuten ärsyttää itseäni ihan suunnattomasti. Sekin sana on saanut ihmepilleri-statuksen kaikenmaailman Pilates-keijukaisten silmissä. Ei millään pahalla, muuta kyllä ihan perusvoimaliikkeet ajaa VÄHINTÄÄN saman asian kuin joku nytkytys vatsalihasliikkeissä...) saavat hyvää harjoitusta esimerkiksi suit case carry:ssä (matkalaukku, eli paino vain toisella kädellä farmarikävelyssä) kun toinen puoli kroppaa joutuu tasapainottamaan toista puolta.

Vertailu on siis sinänsä turhaa, koska puhutaan niin samankaltaisista lajeista. Totean vaan, että kannattaa taas katsoa myös oman treenityylin ulkopuolelle ja kaikkea kannattaa kokeilla. Jopa sitä parjaamaani Pilatesta:)

Olipa aika sekavia ajatuksia. Pitäisiköhän vaan lähteä treenaamaan ja jättää mietiskely vähemmälle... jos vaan flunssa antaisi periksi.

Paino oli muuten pysynyt samassa viime viikosta. Tarkoitus olisi edellen laskea painoa, mutta minkäs teet, kun ei treenaamaan pääse. Tuli kyllä sellainenkin asia mieleen, ettei ennen vanhaankaan kyllä jätetty asioita tekemättä sen takia, että oli vähän flunssaa? Nykyisin kun vaan pitää olla niin varovainen, ettei tule mitään sydänlihastulehdusta (pahin mahdollinen vaihtoehto, johon nyt varmaan on matkaa vaikka kuinka).

Treenit

Lähdin sitten kuitenkin treenaamaan, vastoin kaikkia järkisyitä:)

Alkuun hyppynarua 5 min, hyvin huomaa, ettei ole tätä vähään aikaan harrastanut. Tosin, kuinka moni hyppää narua maiharit jalassa:)

Ns. HST(?) -treeni, 2min. sarjojen välinen tauko.

Penkki 70kg 3x10 (hyvä tempo)
Maastaveto 90kg 3x10 (helppo)
Kyykky 90kg 3x10 (hyvä)
Pystypunnerrus 35kg 3x10 (rankahko)
Hauiskääntö 30kg 3x10 (rankka!)
Jalkojennosto riipunnassa, 3x10 (rankka)

+ hyvää huomenta -liike 20kg x20 toistoa.

Hyvä treeni, tuli alkuajat punttiksella mieleen. Yritän nostaa treenipainoja joka viikko n.1kg:lla. Kuukaudessa voimaa tulisi siis neljä kiloa?! Saas nähdä kuinka onnistuu. Treenifrekvenssi 3x viikkoon koko kroppa läpi, välipäivinä kuntojumppaa (intervalleja, kuntopiiriä jne.). Viisi treenipäivää viikkoon, vkoloput vapaana.

Ei kommentteja: